Tájékozódjon a járványról, mielőtt határon átívelő munkavállalásról dönt!

coronavirus-4914026_1920_pb2.jpg

Fotó: Pixabay

A koronavírus (COVID-19) világméretű, gyors terjedése az Unión belüli munkaerő-áramlásra is hatást gyakorol. A munkavállalók tagállamok közötti mozgása, utazása, foglalkoztatási helyzete is megváltozhat. Ezért fontos, hogy az álláskeresők, munkavállalók, fiatalok, munkaadók, toborzók is naprakész információkkal rendelkezzenek, mielőtt munka vagy tanulási célú, határon átívelő mobilitási döntéseket hoznak. Az EURES Magyarország hálózat ezen célcsoportok és hozzátartozóik számára figyeli, gyűjti és rendszerezi a hiteles forrásból származó információkat, azonban utazási, tartózkodási, közegészségügyi és járványügyi kérdésekben nem foglal állást. A mobilitás minden esetben egyéni döntés és felelősség.

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatási források


Magyarország

Európai Bizottság


Az Európai Bizottság koronavírussal (COVID-19) kapcsolatos információi:

Az Európai Bizottság tájékoztatása a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről:

Az ECDC Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control) információi:

Világtérképes adatok


Hatósági tájékoztatók - Utazás és biztonság Európában


Magyarország

Ausztria


Magyarországi munkajogi kérdések


A magyar online hírportálokon, munkajoggal kapcsolatos oldalakon megjelent cikkek és szakértői elemzések, melyek csak tájékoztató jellegűek, így az abban foglaltak nem helyettesítik a teljeskörű munkajogi állásfoglalást.

Ausztriai munkajogi kérdések


Az EURES Magyarország tanácsai munkavállalóknak

 1. A koronavírus terjedése hatással lehet az Unión belüli munkavállalásra és csökkentheti a határon átívelő mobilitást, ezért tájékozódjon előre!
  Az Unión belüli szabad mozgás joga átmenetileg korlátozásra kerülhet a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt. Ezért egy másik országban történő munkavállalás tervezésekor, beutazáskor, külföldi tartózkodáskor és hazautazáskor ezt minden álláskeresőnek, munkavállalónak és munkaadónak figyelembe kell vennie. Minden esetben tájékozódjon az aktuális helyzetről és ennek megfelelően tervezze munkavállalását!

 2. Első a biztonság, ezért ne kockáztasson!
  Mindenkor vegye figyelembe az adott tagállam kormányzati, járványügyi intézkedéseit! Amennyiben egy országban beutazási vagy egyéb korlátozásokat vezettek be, köteles ezeket betartani. Ha van is foglalkoztatási ígérete, aláírt munkaszerződése egy másik ország munkaadójától, először tisztázza az általános szabályokat, intézkedéseket, korlátozásokat, egyeztesse ezeket munkaadójával, mérlegelje az egészségügyi kockázatokat és csak ezután döntsön felelősen.

 3. A munkaerőpiac nem áll le, viszont lehet, hogy többféle tervet kell ezután kidolgoznia.
  Előfordulhat, hogy bizonyos célországok munkaerőpiacán visszaesik majd a munkaerő-felvétel, vagy épp ellenkezőleg: több munkavállalóra lesz szükség a kialakult károk helyreállításhoz. Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban több vagy kevesebb lehet a meghirdetett állás és toborzási felhívás. Kísérje figyelemmel a munkaerőpiaci információkat, a kereslet-hiány ingadozásait és lehetőleg több karriertervet is dolgozzon ki. Amennyiben uniós munkavállalási tervét el kell halasztania, használja ki az időt és mérje fel elhelyezkedési esélyeit helyben. Vegye számba, hogy milyen lehetőségei vannak tanfolyam, átképzés, szakmaszerzés, vagy nyelvtanulás terén! Ne maradjon passzív, fejlessze képességeit és tudását!

 4. Készüljön fel a távmunka végzésre!
  Egy hosszabban elhúzódó válsághelyzet idején előtérbe kerülhetnek az olcsóbb, biztonságosabb, technológiai megoldások. Készítse fel magát és eszközeit arra az esetre, ha távmunkavégzés kerülne szóba. Álljon készen arra az esetre, ha otthonról kell munkát végeznie és tájékozódjon a munkaadójánál, hogy nyitott-e ilyen megoldásra, illetve miként érinti ez a munkavállalása jogi körülményeit (pl. bérezés, munkaidő, társadalombiztosítás, stb.).

 5. A mobilitás minden esetben egyéni döntés és felelősség.
  Döntéseit a nemzeti hatósági intézkedések, korlátozások figyelembevételével hozza meg! Amennyiben aggódik, nem érzi biztonságosnak a külföldi munkavállalását, jogában áll erről egyéni döntést hozni. Sem munkaadók, sem munkaközvetítők, sem munkaerő-kölcsönzők nem kényszeríthetik, nem helyezhetik nyomás alá, hogy a hatósági intézkedésekkel és korlátozásokkal ellentétesen cselekedjen. Ha bizonytalan egy külföldi álláslehetőség megpályázásával, egy ajánlat elfogadásával, vagy foglalkoztatási körülményekkel kapcsolatban, illetve információra és tanácsra van szüksége egy adott ország foglalkozásaival, ágazataival, aktuális munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatban, az EURES-hálózathoz bármikor díjmentesen fordulhat iránymutatásért.

 


Frissítve: 2020. március 17.