Tájékozódjon a járványról, mielőtt határon átívelő munkavállalásról dönt!

coronavirus-4914026_1920_pb2.jpg

Fotó: Pixabay

A koronavírus (COVID-19) világméretű, gyors terjedése az Unión belüli munkaerő-áramlásra is hatást gyakorol. A munkavállalók tagállamok közötti mozgása, utazása, foglalkoztatási helyzete is megváltozott. Ezért fontos, hogy az álláskeresők, munkavállalók, fiatalok, munkaadók, toborzók is naprakész információkkal rendelkezzenek, mielőtt munka vagy tanulási célú, határon átívelő mobilitási döntéseket hoznak. Az EURES Magyarország hálózat ezen célcsoportok és hozzátartozóik számára figyeli, gyűjti és rendszerezi a hiteles forrásból származó információkat, azonban utazási, tartózkodási, közegészségügyi és járványügyi kérdésekben nem foglal állást. A mobilitás minden esetben egyéni döntés és felelősség.

 

 

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatási források


Magyarország


2020. július 15-től érvényes új beutazási szabályok és koronavírus-országkategóriák


​VÖRÖS KATEGÓRIÁJÚ EU ORSZÁGOK
2020. július 12. vasárnap

ALBÁN KÖZTÁRSASÁG
BOSZNIA-HERCEGOVINA
FEHÉROROSZ KÖZTÁRSASÁG
KOSZOVÓI KÖZTÁRSASÁG
ÉSZAK-MACEDÓN KÖZTÁRSASÁG
MOLDOVA
MONTENEGRÓ
UKRAJNA
SÁRGA KATEGÓRIÁJÚ EU ORSZÁGOK
2020. július 18. szombat

BULGÁRIA
EGYESÜLT KIRÁLYSÁG
NORVÉGIA
OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓ
ROMÁNIA
SZERB KÖZTÁRSASÁG
SVÉD KIRÁLYSÁG


Háziorvosi ellátás


Európai Bizottság


Az Európai Bizottság koronavírussal (COVID-19) kapcsolatos információi:

Az ECDC Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control) információi:

Világtérképes és globális adatok

OECD


Az OECD COVID-19 összefoglaló honlapja az egyes tagállamok egészségügyi, adóügyi, gazdaságélénkítési/védelmi döntéseiről:


Hatósági tájékoztatók - Utazás és biztonság Európában

 

EU

Magyarország

Magyarország - Külképviseletek és Konzuli Szolgálat

Magyarország - Határátkelőhelyek, határátlépési információk

Ausztria

Magyarországi munkajogi kérdések


A magyar online hírportálokon, munkajoggal kapcsolatos oldalakon megjelent cikkek és szakértői elemzések, melyek csak tájékoztató jellegűek, így az abban foglaltak nem helyettesítik a teljeskörű munkajogi állásfoglalást.

 

Ausztriai munkajogi kérdések

 


Az EURES Magyarország általános tanácsai munkavállalóknak

 

 1. A koronavírus terjedése hatással lehet az Unión belüli munkavállalásra és csökkentheti a határon átívelő mobilitást, ezért tájékozódjon előre!
  Az Unión belüli szabad mozgás joga átmenetileg korlátozásra kerülhet a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt. Ezért egy másik országban történő munkavállalás tervezésekor, beutazáskor, külföldi tartózkodáskor és hazautazáskor ezt minden álláskeresőnek, munkavállalónak és munkaadónak figyelembe kell vennie. Minden esetben tájékozódjon az aktuális helyzetről és ennek megfelelően tervezze munkavállalását és utazását!

 2. Első a biztonság, ezért ne kockáztasson!
  Mindenkor vegye figyelembe az adott tagállam kormányzati, járványügyi intézkedéseit! Amennyiben egy országban beutazási vagy egyéb korlátozásokat vezettek be, köteles ezeket betartani. Ha van is foglalkoztatási ígérete, aláírt munkaszerződése egy másik ország munkaadójától, először tisztázza az általános szabályokat, intézkedéseket, korlátozásokat, egyeztesse ezeket munkaadójával, mérlegelje az egészségügyi kockázatokat és csak ezután döntsön felelősen.

 3. A munkaerőpiac nem áll le, viszont lehet, hogy többféle tervet kell ezután kidolgoznia.
  Előfordulhat, hogy bizonyos célországok munkaerőpiacán visszaesik majd a munkaerő-felvétel, vagy épp ellenkezőleg: több munkavállalóra lesz szükség a kialakult károk helyreállításhoz. Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban több vagy kevesebb lehet a meghirdetett állás és toborzási felhívás. Kísérje figyelemmel a munkaerőpiaci információkat, a kereslet-hiány ingadozásait és lehetőleg több karriertervet is dolgozzon ki. Amennyiben uniós munkavállalási tervét el kell halasztania, használja ki az időt és mérje fel elhelyezkedési esélyeit helyben. Vegye számba, hogy milyen lehetőségei vannak online tanfolyam, átképzés, szakmaszerzés, vagy nyelvtanulás terén! Ne maradjon passzív, fejlessze képességeit és tudását! Tegye rendbe és frissítse álláskeresői, álláspályázati dokumentumait!

 4. Készüljön fel a távmunka végzésre!
  Egy hosszabban elhúzódó válsághelyzet idején előtérbe kerülhetnek az olcsóbb, biztonságosabb, technológiai megoldások. Készítse fel magát és eszközeit arra az esetre, ha távmunkavégzés, otthoni munkavégzés kerülne szóba. Álljon készen arra az esetre, ha otthonról kell munkát végeznie és tájékozódjon a munkaadójánál, hogy nyitott-e ilyen megoldásra, illetve miként érinti ez a munkavállalása jogi körülményeit (pl. bérezés, munkaidő, társadalombiztosítás, szabadság, stb.).

 5. A mobilitás minden esetben egyéni döntés és felelősség.
  Döntéseit a nemzeti hatósági intézkedések, korlátozások figyelembevételével hozza meg! Amennyiben aggódik, nem érzi biztonságosnak a külföldi munkavállalását, jogában áll erről egyéni döntést hozni. Sem munkaadók, sem munkaközvetítők, sem munkaerő-kölcsönzők nem kényszeríthetik, nem helyezhetik nyomás alá, hogy a hatósági intézkedésekkel és korlátozásokkal ellentétesen cselekedjen. Ha bizonytalan egy külföldi álláslehetőség megpályázásával, egy ajánlat elfogadásával, vagy foglalkoztatási körülményekkel kapcsolatban, illetve információra és tanácsra van szüksége egy adott ország foglalkozásaival, ágazataival, aktuális munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatban, az EURES-hálózathoz bármikor díjmentesen fordulhat iránymutatásért.

 

A koronavírus-járvány miatt külföldről hazatérő magyar állampolgárok figyelmébe

 1. Tartson megfelelő távolságot embertársaitól mindenhol!

 2. Vegye fel a kapcsolatot a magyar külképviselettel vagy a Konzuli Szolgálattal a külföldről hazautazásának megszervezése és szabályai érdekében!

 3. Tájékozódjon a magyarországi koronavírus-helyzetről hivatalos és hiteles lakossági információs csatornákon, kormányzati weboldalakon keresztül!

 4. Használja a külföldről hazatérő magyaroknak szánt tájékoztató oldalunkat a felkészüléshez!

 5. Próbálja meg elsősorban online úton beszerezni a külföldi hatóságoktól az itthon igényelt ellátásokhoz szükséges dokumentumokat és igazolásokat, mielőtt elhagyja a külföldi országot!

 6. Magyarországra érkezése után 2 hét önkéntes otthoni karanténban kell maradnia!

 7. Vegye fel a kapcsolatot a magyarországi tartózkodási helye szerinti illetékes megyei/fővárosi kormányhivatallal és kérjen információt, útmutatást!

 8. Kövesse a munkaerőpiaci, álláskeresői, gazdaságmentő, állami segítségnyújtással kapcsolatos támogatási információkat!

 9. Elektronikus úton vagy telefonon vegye fel a kapcsolatot a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal és az EURES Magyarországgal az álláskeresőként nyilvántartásba vétellel, álláskeresési ellátással, munkavállalással kapcsolatos további iránymutatásért!

 10. Személyesen NE keresse fel az ügyfélszolgálatokat, csak amennyiben feltétlenül szükséges és nem megoldható másként! Maradjon otthon!


Kapcsolódó cikkeink az EURESCUE.blog.hu-n:

 

Frissítve: 2020. július 21.