Mit kell tudni a külföldön dolgozóknak az adózásról?

A kettős adózás elkerülése

 

A személyi jövedelemadó törvény szerint a magánszemélyeknek a belföldről és a külföldről származó jövedelme egyaránt adóköteles. A legtöbb ország azonban egyezményt kötött egymással a kettős adóztatás elkerülése érdekében. Magyarország több mint 80 állammal kötött ilyen nemzetközi egyezményt. Ezeknek az egyezményeknek köszönhetően az esetek többségében az adózó mentesül a kettős adózás alól. Minden esetben az adott állammal kötött egyezmény vizsgálata szükséges az adókötelezettségek pontos teljesítéséhez.

 

Melyik országban adózik a külföldi munkavállaló? Az adóügyi illetőség meghatározása

 

A belföldi magánszemélyek külföldön leggyakrabban munkaszerződés keretében szereznek jövedelmet, amely általában abban az államban adóztatható, ahol a munkát végzik, vagyis ha a magánszemély a munkáját külföldön végzi, akkor külföldön adózik az általa megszerzett jövedelem után.

Az adóügyi illetőség azt fejezi ki, hogy a magánszemély melyik állammal áll adózási szempontból a legközelebbi kapcsolatban, ez alapján lehet eldönteni, hogy az egyes jövedelmek mely államban adóztathatóak. Amennyiben bizonytalan abban, hogy a külföldi államban illetőséget szerzett-e, forduljon a külföldi állam adóhatóságához, és kérjen a kérdéses időszakra vonatkozó illetőségigazolást. Amennyiben a külföldi állam adóhatósága az illetőségigazolást kiállítja, akkor megállapítható, hogy Ön a külföldi államban (is) illetőséggel bír. Természetesen az igazolás kiállításának megtagadása annak a jele, hogy Ön (még) nem szerzett külföldön adóügyi illetőséget.

 

A magyar munkavállaló nem önálló munkából származó jövedelme az illetősége szerinti államban (Magyarország) adóztatható, ha az alábbi három feltétel mindegyike teljesül:

 

- A magánszemély egyfolytában vagy megszakításokkal nem tölt 183napnál hosszabb időszakot naptári évben vagy 12 hónapon belül a munkavégzés helye szerinti tagállamban,

és

- a díjazást olyan munkáltató fizeti, vagy olyan munkáltató nevében fizetik, aki nem belföldi illetőségű a munkavégzés szerinti tagállamban(pl.: magyar a munkáltató),

és

- a díjazást nem a munkáltatónak a munkavégzés helye szerinti tagállamban lévő telephelye vagy állandó bázisa viseli.

 

Ha a három feltétel közül bármelyik feltétel nem teljesül, a magánszemély ott adóztatható, ahol a munkát végzi.

 

Tehát: Nem külföldön, hanem itthon kell adózunk, pl. ha a naptári évben vagy 12 hónapon belül 183 napnál kevesebbet dolgozunk külföldön és a munkaadónk magyar illetőségű és nincs telephelye vagy állandó bázisa a munkavégzés helye szerinti tagállamban (tipikus esete ennek a naptári évben vagy 12 hónapon belül a 183 napnál kevesebb idei tartó kiküldetés).

 

Adóbevallás külföldön szerzett jövedelem esetén

 

A külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek esetén az egyezmények a munkaviszonyból származó jövedelmekre általában az ún. mentesítési szabályt alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a megszerzett jövedelem Magyarországon nem adóztatható, gyakorlatilag adómentes, és ha a magánszemélynek más adóköteles jövedelme nem volt belföldön, nem kell személyijövedelemadó-bevallást beadnia.

 

Más a helyzet akkor, ha az adóévben Magyarországon és külföldön egyaránt keletkezik adóköteles jövedelem. Ilyen esetben sem adózik itthon a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem, de azt – ennek ellenére – a személyijövedelemadó-bevallásban a megfelelő sorban tájékoztató adatként fel kell tüntetni. A külföldön megszerzett jövedelmet, illetve a megfizetett adót forintban kell feltüntetni.Bizonyos jövedelemtípusok (pl.: ingatlan értékesítés) kizárólag a jövedelem forrása, azaz például az ingatlan fekvése szerinti államban adóztathatók.

 

Az alábbi szabályok általánosságban tájékoztatnak arról, hogy hogyan kell adózni külföldi munkavállalás kapcsán, azonban minden eset egyedi, és az általános szabályok nem minden esetben alkalmazhatók, ezért célszerű illetőség megállapítást kérni az adóhatóságtól az egyedi ügyre vonatkozóan.

 

További információért és konkrét ügyekben az adóhatóság munkatársaihoz fordulhat.

 

Hasznos linkek

 

Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása és járulékkötelezettsége

 

Külföldi adóhatóságok elérhetőségei