„A munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos európai uniós joganyag hatékony alkalmazásának erősítését célzó” ikerintézményi projekt

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (jogutódja 2014. január 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium) a Svéd Szociális Biztosítási Ügynökséggel, mint vezető partnerrel, 2013 februárjában nyújtotta be közös pályázatát a macedón Twinning pályázatra, majd 2013 májusában 100%-os teljesítménnyel nyerték el az MK10/IB/SO/01 referenciaszámú, „A munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos európai uniós joganyag hatékony alkalmazásának erősítését célzó” projekt megvalósításának jogát. A csaknem 1 millió euro értékű, 2015-ig tartó projekt a szkopjei magyar nagykövetség értékelése szerint az egyik legjelentősebb aktuális magyar vonatkozású kezdeményezés. A sikeres magyar részvétel egyik összetevője a Nemzeti Munkaügyi Hivatal intenzív nyugat-balkáni politikája, amelynek keretében a hivatal együttműködési megállapodásokkal és rendszeres, közös szakmai rendezvényekkel segíti elő a tapasztalatcsere kialakulását.

  

A pályázatot konzorcium formájában valósítják meg a felek; a Svéd Szociális Biztosítási Ügynökség mint vezető partner, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig mint junior partner működik közre.

A 2014 februárjában induló projekt célja a csatlakozási időszakot megelőzően a kedvezményezett ország, Macedónia felkészítése az EU-s jogból adódó kötelezettségek teljesítésére. A pályázat 2 komponensből áll: szociális biztonsági rendszer felülvizsgálata (amelyet a projektvezető svéd partner hajt végre), valamint az EURES-rendszer kiépítése (ez a magyar konzorciumi partner feladata). A projektvégrehajtás időszakában a magyar fél hosszú távú (telepített) szakértőt küldött ki, aki a helyszínen felügyeli a feladatok végrehajtását a kedvezményezett országgal közösen. Az egyes tevékenységek megvalósításában rövid távú kiküldött szakértők vesznek részt. A közös munkára 18 hónap áll rendelkezésre.