Továbbra is az Egyesült Királyság az egyik legnépszerűbb célország. 
De vajon mi változik az Unióból kilépéssel?


Megállapodás nélküli kilépés? Itt vannak az Európai Bizottság legfrissebb tájékoztató anyagai!


Az Európai Bizottság tájékoztató anyagokat adott ki arra az esetre ha az Egyesült Királyság  megállapodás nélkül hagyja el az EU-t.
Minden európai nyelven, így magyarul is elérhetőek a következő címen: https://ec.europa.eu/info/publications/factsheets-and-questions-and-answers_en.

 

Tájékoztató az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével (Brexit) kapcsolatban


Mivel még nem született döntés a Brexittel kapcsolatban, ezért jelen pillanatban sem egyértelmű, hogy a kilépésre milyen feltételekkel kerül majd sor. Az Európai Unió Magyarország Európai-Politikai Kormányzati Honlapján magyar és angol nyelven is elérhetők a kilépéssel kapcsolatos fejlemények és tájékoztatók, viszont az ezekben szereplő brit kilépési dátum a politikai fejlemények tükrében változhat.

 

 

Kommunikációs eszköztár munkaadók és HR-esek számára: Mi történik majd az uniós munkavállalókkal?


Azon munkaadók és HR-esek számára, akik segíteni szeretnének felkészülni az uniós állampolgárságú alkalmazottaikat az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésére (azaz a Brexitre), a Kormányzat készíttetett egy hasznos kommunikációs eszköztárat, amely többek között tartalmazza:
  • Tájékoztató csomag – Előadásokhoz, eseményekhez, webináriumokhoz az EU-állampolgárokkal
  • Szórólapok – Megfelelőségi követelmények a letelepedési státusz megpályázásához
  • Poszterek – Alapinformációkkal, időbeni ütemezéssel és hogy miért érdemes letelepedésért pályázni
  • Videók / Animációk – A változások egyszerű és közérthető magyarázataival, bemutatásával
A kommunikációs csomag az angliai munkaadók számára a Kormányzat honlapján elérhető, azonban az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós és magyar munkavállalók számára is hasznos lehet a további tartózkodás tervezéséhez.
(Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc állampolgárainak jogait még tárgyalják.)


A brit kormány közzétette a “letelepedett státusz” javaslatcsomagját


Az Egyesült Királyság megállapodásra jutott az EU-val, mely szerint biztosítja az Európai Uniós állampolgároknak és családjuknak hasonlóan megegyező egészségügyi ellátáshoz, támogatásokhoz és a nyugdíjakhoz való hozzáférési jogaikat. Az Egyesült Királyságon kívül élő, közeli családtagok továbbra is jogot kapnak arra, hogy csatlakozzanak a
jövőben.Bővebben a témáról itt:

Frissítve: 2019. június 27.