​Hogyan tovább, ha az Egyesült Királyságban szeretne munkát vállalni vagy tanulni?

A Brexit utáni főbb információkat itt egyben megtalálja.


uk_brexit.jpg

A Brexit miatt 2021. január 1. után az uniós polgárok korábbi megszokott szabad munkaerő-mozgása megszűnt, tehát a magyar állampolgárok munkavállalása is csak a brit kormány által bevezetett vízumrendszer alapján lehetséges. Turisztikai céllal legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazás engedélyezett. 2021. október 1-től kezdve a személyi igazolványt utazási okmányként már nem fogadják el, ezért a magyar állampolgárok is kizárólag útlevéllel igazolhatják magukat határátlépéskor.

 

Az EURES tud nekem segíteni az Egyesült Királyságban történő álláskeresésben és a vízum ügyintézésben?


Nem. Az Egyesült Királyság a Brexit döntés értelmében nem csak az Európai Unióból vált ki, hanem egyúttal az EURES-hálózatból is.

A brit kormány által bevezetett pontalapú rendszerrel, munkavállalási vagy tanulási célú vízumokkal kapcsolatos pontszámítási és ügyintézési tanácsadás és iránymutatás nem a hálózatunk feladata, és nem rendelkezünk ezzel kapcsolatos iránymutatással.

Az EURES-portálról az Egyesült Királysággal kapcsolatos információk, munkaerőpiaci adatok, élet- és munkakörülmények, munkaadói, álláskeresői EURES-fiókok, és állásajánlatok is törlésre kerültek.

 

Hol tudok akkor tájékozódni, ha vízummal kapcsolatos kérdésem van?


A GOV.uk az Egyesült Királyság pontalapú bevándorlási rendszeréről az Európai Unió polgárai számára többnyelvű tájékoztatót adott ki:

A UK Government letölthető tájékoztatója PDF-ben: Letölthető eszköztár az uniós polgárok letelepedési rendszeréhez:
Az eszköztár információt nyújt az uniós polgárok és családtagjaik részére az uniós polgárok letelepedési rendszerébe benyújtandó kérelmekkel kapcsolatban.
UK-settlement.pngUK-settlement3.png

További hiteles és friss információkat a témával kapcsolatban Magyarország Nagykövetsége London oldalán találhat:
Konzuli Szolgálat - Beutazási tanácsok

 

Hol tudok állást keresni az Egyesült Királyságban?


Find a Job álláskeresési szolgáltatást használja a GOV.uk portálon az Egyesült Királyságban meghirdetett, megpályázható álláshirdetések böngészéséhez és megpályázáshoz. A keresőrendszerrel különféle szűrőket is beállíthat.

 

Hogyan kezdjek állást keresni? Milyen önéletrajz, álláspályázati önéletrajz kell az Egyesült Királyságba?


A Jobcentre Plus álláskeresőknek szóló Job Help szolgáltatása segítséget nyújt a témában.

 

Álláskeresési járadékot igényelnék, de még nem kaptam meg a szükséges igazolásomat az Egyesült Királyságból.
Mit tehetek? Kihez fordulhatok?


Az Egyesült Királyságban töltött munkaviszonyáról szóló igazolást a HMRC-nél igényelheti meg online vagy postai úton.

Information needed to send a statement of National Insurance contributions (NICs), forms U1 and E301

Az EURES nem tud sem segítséget, sem információt nyújtani a késedelmesen érkező, elveszett vagy hiányzó U1-es igazolásokkal kapcsolatban és sürgetni sem tudja a brit hatóságot. Minden ilyen esetben a HMRC-hez szükséges fordulnia.

 

Hogyan érinti a Brexit az Egyesült Királyságban tanulókat?


A brit kormány megszünteti az uniós diákok tandíjtámogatását 2021 augusztusától. Ez a magyar diákokat is hátrányosan érinti, mivel így lényegesen drágább lehet a tanulás az Egyesült Királyságban. Az Európai Unióból való kilépéssel a felsőoktatásban tanulók pénzügyi támogatásának rendszere átalakul, így 2021 augusztusától az Unió állampolgárai nem lesznek jogosultak tandíjtámogatásra az Egyesült Királyságban. A lépés a tandíjmentesség mellett a további oktatási támogatásokat is érinti a 2021/22-es tanévtől.

 

Mégis az Egyesült Királyságban szeretnék tanulni. Hol kaphatok ehhez segítséget?


Az Egyesült Királyság GOV.uk oldalán a tájékozódáshoz válassza a következőket:

A British Council UK és HU oldalain is tájékozódhat tanulási lehetőségekről, ösztöndíjakról, kereshet egyetemeket, oktatási formákat:

Hasznos és aktuális információkat, tippeket talál az Engame Akadémia weboldalán:

​ 

Hogyan érinti ez az Egyesült Királyságban tanulókat?


Megszünteti az uniós diákok tandíjtámogatását a brit kormány 2021 augusztusától. Ez a magyar diákokat is hátrányosan érinti, mivel így lényegesen drágább lehet a tanulás az Egyesült Királyságban. Az Európai Unióból való kilépés a felsőoktatásban tanulók pénzügyi támogatásának rendszere átalakul, így 2021 augusztusától az Unió állampolgárai nem lesznek jogosultak tandíjtámogatásra az Egyesült Királyságban. A lépés a tandíjmentesség mellett a további oktatási támogatásokat is érinti a 2021/22-es tanévtől. Vagyis aki még a 2020/21-es tanévben kezdi tanulmányait, az továbbra is jogosult lesz az eddigi támogatásra, emellett azokra sem vonatkozik a szigorítás, akik az idén december végéig tartó átmeneti időszakban költöznek ki az Egyesült Királyságba.


Összefoglalva a 4 legfontosabb:

  1. 2021. januárt 1-től megszűnt az uniós polgárok szabad mozgása.
  2. 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat az „EU Settlement Scheme"-ben a jelenleg is ott élő, és maradni szándékozó magyar állampolgároknak. 
  3. Az angliai tanulmányaikat a 2021/2022-es tanévben vagy azután kezdő uniós állampolgárok már nem lesznek jogosultak sem tandíj-kedvezményre, sem államilag támogatott diákhitelre.

Hasznos linkek:

Your Europe
      Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el
itt!

 

Frissítve: 2021. május 13.