Mobilitási lehetőségek, tapasztalatszerzés, nyelvtanulás 

 

Az Európai Unió számos képzési, tanulási, ösztöndíj- és gyakornoki lehetőséget kínál a fiataloknak annak érdekében, hogy javítsa szakmai kilátásaikat. Legyen szó munkavállalásról, tanulásról, szakmai gyakorlat teljesítéséről, gyakornoki lehetőségekről, önkéntességről vagy ifjúsági mobilitási projektekben való részvételről, az EURES-hálózat segít ebben is orientálódni.

 


Mobilitás az EU-ban társhálózati együttműködés

A „Mobilitás az EU-ban” kezdeményezés az EURES Magyarország, a Tempus Közalapítvány Nemzeti Europass Központ, a EUROGUIDANCE Magyarország, valamint az Eurodesk országos hálózat együttműködéseként valósul meg. Célja, hogy segítsen eligazodni a mobilitási lehetőségek között, egyúttal népszerűsítse a mobilitás támogatásával foglalkozó hálózatok szolgáltatásait és programjait. Emellett fiataloknak szóló rendezvényeken (pl. Európa-nap, fesztiválok, workshopok, stb.) közös standdal képviselik az uniós mobilitást és tanácsadást biztosítanak.


Drop'pin@EURES

A Drop’pin@EURES az a hely, ahol a vállalatok és szervezetek népszerűsíthetik és bemutathatják a fiataloknak szóló lehetőségeket, hogy ezzel támogassák az európai fiatalok első lépéseit a munkaerőpiacon. Az online platform által kínált lehetőségek között szerepelnek tanulószerződéses gyakorlati képzések, gyakornoki programok, oktatási programok, e-tanulási kurzusok, nyelvtanfolyamok, mobilitási támogatás, coaching és mentorálás is. A Drop'pin Digital Opportunity kísérleti projekt keretében közel 6 ezer diáknak és frissen végzetteknek kínálnak határokon átnyúló, digitális készíségeket fejlesztő gyakornoki lehetőségeket 2018-2020 között.

Drop'pin - Lehetőség a foglalkoztathatóság fejlesztésére


Európai Szolidaritási Testület

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt. Az Európai Szolidaritási Testületbe 17 éves kortól lehet tagnak jelentkezni, projektmunkába viszont csak a 18. életévüket betöltött fiatalok kezdhetnek. Felső korhatár 31. életév.

Európai Szolidaritási Testület - Segíts másokon, vegyél részt projektekben

 

Célzott mobilitási projektek - Az Első EURES-állásod

Az a 18 és 35 év közötti fiatal, aki az EU valamelyik tagállamának, Norvégiának vagy Izlandnak az állampolgára és ott jogszerűen tartózkodik, viszont nem talál állást vagy képzési lehetőséget saját országában, ugyanakkor hajlandó vagy egy másik uniós országba, Norvégiába vagy Izlandra költözni és ott munkavállalóként, gyakornokként vagy szakmunkástanulóként dolgozni, jelentkezhet Az Első EURES-állásod elnevezésű programra. Ez egy európai uniós foglalkoztatási mobilitási rendszer, amely segít a fiatal uniós állampolgároknak munkahelyet, gyakornoki vagy tanulószerződéses képzési lehetőségeket, a munkáltatóknak pedig megfelelően képzett munkavállalókat találni határokon átívelően. Minden uniós állampolgárságú fiatal pályázhat és minden EU/EGT-országban használható.

 

Végzős középiskolás vagy?

Találkozhatsz az EURES-tanácsadóinkkal a tavaszi időszakban iskolai tájékoztató előadásokon, rendhagyó osztályfőnöki órákon, melynek keretében mindent megtudhatsz a biztonságos hazai és külföldi munkavállalásról, az ilyenkor felmerülő akadályokról, intéznivalókról, veszélyes helyzetek elkerüléséről, valamint gyakorlati tippeket is kaphatsz a megfelelő szakmai önéletrajz írásához, álláskereséshez és a további karrierút tervezéséhez. Az őszi időszakban pedig a pályaválasztási rendezvények kormányhivatali standján és állásbörzéken is jelen vannak.