EURES - European Employment Services - Európai Foglalkoztatási Szolgálat

Biztos pont az uniós munkavállalásban és munkaerő-toborzásban


Az EURES (European Employment Services – Európai Foglalkoztatási Szolgálat) az uniós tagállamok, valamint Svájc és az EGT országainak foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat, amelynek célja az országok közötti munkaerő-áramlás elősegítése.

FŐBB FELADATAI:

  • Információnyújtás és tanácsadás az Unióban elhelyezkedni szándékozó munkavállalóknak
  • Segítségnyújtás a munkáltatók részére az Európai Unióból történő munkaerő-toborzáshoz

Az Unión belüli szabad letelepedés és munkavállalás uniós alapjog. Az európai munkavállalók azonban nap, mint nap találják szembe magukat olyan álláskeresési, adminisztratív, jogi és adóügyi akadályokkal, amelyek kevésbé ismertek számukra. Az EURES-hálózat felkészült munkatársai számukra nyújtanak iránymutatást és segítséget az elérhető, valós, bejelentett és ellenőrzött álláshelyekről, a munkavállalói jogaikról és kötelezettségeikről, továbbá eligazítást adnak az adózás, a szociális biztonság vagy a lakhatási lehetőségek kérdéseiben is. A munkaadóknak segítséget kínálnak a szabad pozícióik európai szintű hirdetésében, álláskereső jelöltek elérésében és munkaerő-felvételi lehetőségeik határon átívelő feltérképezésében.

TANÁCSADÓI HÁLÓZAT ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSOK:

  • Az EURES munkatársai kapcsolatban állnak álláskeresőkkel, munkavállalókkal, munkáltatókkal, munkaerő-közvetítőkkel, az EU/EGT tagországok állami és magán foglalkoztatási szolgálataival, uniós tanácsadó hálózatokkal és partnerszervezetekkel, kamarákkal és egyéb munkaerőpiaci szereplőkkel.

  • A hálózat gerincét az EURES-portálon (eures.europa.eu) keresztül könnyen elérhető online szolgáltatások, valamint a tanácsadók által biztosított és az ügyfelek igényeire szabott támogató szolgáltatások, iránymutatás és segítségnyújtás adják.


Az EURES Magyarországon


A hazai EURES-hálózat Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta látja el kötelező tagállami feladatát, és 2019-ben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A magyarországi hálózatban az EURES-tag szerepét az állami foglalkoztatási szerv, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) tölti be. A 36 fős EURES-tanácsadói hálózat a megyei és fővárosi kormányhivatalokban dolgozó, az uniós munkaerő-mobilitás területén szakértelemmel rendelkező és képzett munkatársakból áll, melyet kiegészít a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain elérhető, országosan 160 fős EURES-asszisztensi hálózat is.


Az EURES szolgáltatásai álláskeresők és munkavállalók részére

  • információk a biztonságos külföldi munkavállalásról

  • személyre szabott tanácsadás az európai élet- és munkakörülményekről

  • tájékoztatás az EU/EGT országaiban fellelhető munkalehetőségekről

Az EURES szolgáltatásai munkáltatók részére

  • segítségnyújtás állásajánlataik hirdetésében

  • támogatás a megfelelő munkavállalók megtalálásában

    

Központi EURES-portál elérhetősége

eures.europa.eu

  


Képzett tanácsadói hálózat 

Az EURES hálózatában Európa-szerte jelenleg közel ezer tanácsadó dolgozik, akik napi kapcsolatban állnak az álláskeresőkkel és a munkáltatókkal. Hazánkban a biztonságos külföldi munkavállalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, az uniós álláslehetőségekről és a tagállamokban előírt munkaügyi szabályokról országszerte harminchat EURES-tanácsadó tájékoztatja az érdeklődőket. A képzett szakemberek személyesen, telefonon és e-mailben is az ügyfelek rendelkezésére állnak a munkaügyi szervezetnél illetve országos és helyi állásbörzéken, rendezvényeken. A tanácsadók munkáját az EURES-asszisztensek segítik, akik minden hazai foglalkoztatási osztályon elérhetőek.