EURES - European Employment Services - Európai Foglalkoztatási Szolgálat

Biztos pont az uniós munkavállalásban és munkaerő-toborzásban


Az EURES (European Employment Services – Európai Foglalkoztatási Szolgálat)
az uniós tagállamok, valamint Svájc és az EGT országainak foglalkoztatási szolgálataiból
álló információs és tanácsadó hálózat, amelynek célja az országok közötti munkaerő-áramlás elősegítése.
FŐBB FELADATAI:

 • Információnyújtás és tanácsadás az Unióban elhelyezkedni szándékozó munkavállalóknak

 • Segítségnyújtás a munkáltatók részére az Európai Unióból történő munkaerő-toborzáshoz

Az Unión belüli szabad letelepedés és munkavállalás uniós alapjog. Az európai munkavállalók azonban nap, mint nap találják szembe magukat olyan álláskeresési, adminisztratív, jogi és adóügyi akadályokkal, amelyek kevésbé ismertek számukra. Az EURES-hálózat felkészült munkatársai számukra nyújtanak iránymutatást és segítséget az elérhető, valós, bejelentett és ellenőrzött álláshelyekről, a munkavállalói jogaikról és kötelezettségeikről, továbbá eligazítást adnak az adózás, a szociális biztonság vagy a lakhatási lehetőségek kérdéseiben is. A munkaadóknak segítséget kínálnak a szabad pozícióik európai szintű hirdetésében, álláskereső jelöltek elérésében és munkaerő-felvételi lehetőségeik határon átívelő feltérképezésében.


TANÁCSADÓI HÁLÓZAT ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Az EURES munkatársai kapcsolatban állnak álláskeresőkkel, munkavállalókkal, munkáltatókkal, munkaerő-közvetítőkkel, az EU/EGT tagországok állami és magán foglalkoztatási szolgálataival, uniós tanácsadó hálózatokkal és partnerszervezetekkel, kamarákkal és egyéb munkaerőpiaci szereplőkkel.

 • A hálózat gerincét az EURES-portálon (eures.europa.eu) keresztül könnyen elérhető online szolgáltatások, valamint a tanácsadók által biztosított és az ügyfelek igényeire szabott támogató szolgáltatások, iránymutatás és segítségnyújtás adják.


Az EURES Magyarországon


A hazai EURES-hálózat Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta látja el kötelező tagállami feladatát, és 2019-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. A magyarországi hálózatban az EURES-tag szerepét az állami foglalkoztatási szerv, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) tölti be. A 32 fős EURES-tanácsadói hálózat a megyei és fővárosi kormányhivatalokban dolgozó, az uniós munkaerő-mobilitás területén szakértelemmel rendelkező és képzett munkatársakból áll, melyet kiegészít a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain elérhető, országosan 150 fős EURES-asszisztensi hálózat is.


Az EURES szolgáltatásai álláskeresők és munkavállalók részére

 • információk a biztonságos külföldi munkavállalásról

 • személyre szabott tanácsadás az európai élet- és munkakörülményekről

 • tájékoztatás az EU/EGT országaiban fellelhető munkalehetőségekről

Az EURES szolgáltatásai munkáltatók részére

 • segítségnyújtás állásajánlataik hirdetésében

 • támogatás a megfelelő munkavállalók megtalálásában

    

A központi EURES-portál elérhetősége, ahol az álláskeresők munkavállalók szabadon megpályázható állásokat, a munkaadók jelölteket, valamint további munkaerőpiaci információkat kereshetnek: eures.europa.eu

Az EURES az Európa Önökért (Your Europe) portálhoz is kapcsolódik, amely további segítséget és tanácsokat nyújt az uniós polgárok és családtagjaik, valamint az európai vállalkozások számára.

 

Képzett tanácsadói hálózat 


Az EURES hálózatában Európa-szerte jelenleg közel ezer tanácsadó dolgozik, akik napi kapcsolatban állnak az álláskeresőkkel és a munkáltatókkal. Hazánkban a biztonságos külföldi munkavállalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, az uniós álláslehetőségekről és a tagállamokban előírt munkaügyi szabályokról országszerte harminchat EURES-tanácsadó tájékoztatja az érdeklődőket. A képzett szakemberek személyesen, telefonon és e-mailben is az ügyfelek rendelkezésére állnak a munkaügyi szervezetnél illetve országos és helyi állásbörzéken, rendezvényeken. A tanácsadók munkáját az EURES-asszisztensek segítik, akik minden hazai (járási) foglalkoztatási osztályon elérhetőek.  

 


EURES ügyfélszolgálati pontjaink


Ügyfeleink az EURES Magyarország hálózat munkatársaival több ügyfélszolgálati ponton is kapcsolatba léphetnek.

 

Személyesen

Személyesen konzultálhatnak az EURES-tanácsadókkal az ügyfélszolgálati irodákban vagy telefonon ügyfélszolgálati időben, akár előre egyeztetett időpontban is.

 

Elektronikusan

Ügyfeleink írhatnak az EURES Magyarország központi e-mailcímére, emellett a közösségi oldalainkon (Facebook, LinkedIn) is feltehetik kérdéseiket.

 

  

EURES szolgáltatásaink álláskeresőknek


Általános tájékoztatás és tanácsadás

 1. Általános tájékoztatás az EURES-ről (hálózat, portál, szolgáltatások);

 2. Általános tájékoztatás az uniós munkavállalás alapjairól (szabad mozgás joga, feltételek, alapvető teendők, szabályok, biztonság);

 3. Általános tájékoztatás uniós munkavállalási lehetőségekről (hozzáférés álláslehetőségekhez, közvetítés, toborzások);

 4. Általános tájékoztatás célországokról (munkaerőpiaci információk, élet- és munkakörülmények, szociális biztonság, adózás, képzés, munkavállalással kapcsolatos adminisztratív eljárások és szabályok).

Személyre (ügyfél igényeire) szabott tájékoztatás és tanácsadás

 1. Segítségnyújtás álláspályázatok és önéletrajzok elkészítésében;

 2. Segítségnyújtás EURES-profil létrehozásában és az álláspályázatoknak, önéletrajzoknak az EURES-portálra való feltöltésében;

 3. Egyénre szabott cselekvési/mobilitási terv kidolgozásának támogatása;

 4. További álláskeresési és egyéb kiegészítő szolgáltatások (Segítségnyújtás állásajánlatok keresésében, további információk beszerzése konkrét állásajánlatokról, megfelelő állásajánlatok kiválogatása);

 5. Megfeleltetési és munkaközvetítési tevékenységek (kezelt, megfeleltetett álláspályázatok, önéletrajzok).


EURES szolgáltatásaink munkaadóknak


Általános tájékoztatás és tanácsadás a más tagállamokból érkező munkavállalók felvétele iránt érdeklődő munkáltatók számára

 1. Általános tájékoztatás az EURES-ről (hálózat, portál, szolgáltatások);

 2. Általános tájékoztatás és iránymutatás a munkaerő-felvételi lehetőségekről és a munkavállalók felvételével kapcsolatos különös szabályokról (álláshirdetés közzététele az EURES-portálon, hozzáférés jelöltek álláspályázataihoz, közvetítés, toborzás).

Munkáltatói igényekre szabott tájékoztatás és tanácsadás

 1. Tájékoztatás és segítségnyújtás, egyénre szabott tanácsadás nyújtása a munkáltató kérésére az álláshelyek követelményeinek, az állásajánlatokban szereplő egyedi munkaköri követelmények megfogalmazásával kapcsolatban;

 2. Megfeleltetési és munkaközvetítési tevékenységek (kezelt, feldolgozott állásajánlatok).

Elhelyezkedés után igénybe vehető, támogató szolgáltatások

Általános tájékoztatás az elhelyezkedés után igénybe vehető segítségnyújtásról (például az interkulturális kommunikációs képzésekről, a nyelvtanfolyamokról és a beilleszkedés támogatásáról), ideértve a munkavállaló családtagjainak foglalkoztatási lehetőségeiről szóló általános tájékoztatást is.

 

Az EURES-hálózat szolgáltatásai mindenki számára ingyenesek, könnyedén hozzáférhetőek és hitelesek.

Az általános tájékoztatás és tanácsadás szolgáltatást ügyfélszolgálati időben történő személyes megkeresés esetén leggyakrabban azonnal, írásbeli vagy elektronikus megkeresés esetén 48 órán belül nyújtjuk.

A személyre (álláskereső ügyfél és munkáltató igényeire) szabott tájékoztatás és tanácsadás szolgáltatást az ügyféllel egyeztetve,
több alkalomból álló tanácsadási folyamatban végezzük, melynek időtartama az esettől függően 1 héttől 1 hónapig tarthat.

Ügyfeleink ezeken a nyelveken fordulhatnak hozzánk segítségért: magyar (HU), angol (EN), német (DE), francia (FR).

Az Egységes Digitális Kapunak (SDG) való megfelelés alapján EURES tájékoztatás: Munkavállalás és munkaerő-felvétel az EU-ban című ügyleírásunk a Magyarország.hu portálon elérhető.

Ügyfelünk volt? Megosztaná velünk tapasztalatait?


Amennyiben kapcsolatban áll vagy állt az EURES Magyarországgal, számunkra igen fontos a véleménye. Kérjük, segítse munkánkat és fejlődésünket és töltse ki név nélkül néhány perces kérdőívünket. Köszönjük, hogy megtisztel bennünket bizalmával.

 

Your Europe
      Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el
itt!

 

Frissítve: 2020. december 12.