​​Merre találhat megpályázható álláshelyeket, munkalehetőségeket?


magyarországi és uniós álláshelyekről többféle forrásból is tájékozódhat. A munkalehetőségek, nyitott pozíciók feltérképezéséhez önállóan kiválaszthatja, hogy a kapcsolatrendszerén, az állami foglalkoztatási szerven, magán munkaerő-közvetítőkön, -kölcsönzőkön, vagy egyéb munkaerőpiaci szolgáltatókon keresztül szerez állásinformációkat. Választhatja a különféle karrierportálokat, állásadatbázisokat, nyomtatott vagy elektronikus oldalakat, továbbá részt vehet klasszikus (fizikai) és online állásbörzéken, toborzási vagy karriernapokon is. Emellett a közösségi oldalakon keresztül is eljuthat a keresett álláshely megtalálásához.

eures_jobs.jpg 

 

 Munkaerőpiac itthon

 

Hol vannak elérhető szabad helyek? Hol van rendelkezésre álló munkaerő? Milyenek a foglalkoztatási adatok?


Magyarország általános munkaerőpiaci helyzetképét megismerheti az EURES-portálon az Élet és Munka alatt magyar, német, angol, francia nyelven, továbbá az aktuális országos és regionális/megyei szintű információkat letölthető kiadványunkból is elolvashatja:

Munkaerőpiaci információk Magyarország 2021 (PDF, 2021. április)
Munkaerőpiaci információk Magyarország 2020 (PDF, 2020. szeptember)


További munkaerőpiaci statisztikai adatokért figyelmébe ajánljuk:

NFSZ - Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: Munkaerőpiac, elemzések
KSH - Központi Statisztikai Hivatal: Munkaerő


 Állások Magyarországon

 

 Állásadatbázisok, karrierportálok

 

Nemzeti állásadatbázisok

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz bejelentett hazai állásajánlatok között a Virtuális Munkaerőpiac Portálon (VMP) keresztül.

Közszolgálati és egyházi állásadatbázis

Ha a közszférában keres munkalehetőségeket, akkor a Belügyminisztérium által működtetett Közszolgálati Állásportálon (Közigállás) célszerű használnia. Amennyiben egyházi állások iránt érdeklődik, az Egyházi Állásportál lesz a segítségére.


A Magyar Honvédség Karrieroldala

A katonai pálya és karrierlehetőség iránt érdeklődők a Magyar Honvédség Irány a sereg toborzó portálján találnak részletes információkat a jelentkezés menetéről, alkalmasságról, kiképzésről, illetményekről és egyéb feltételekről, továbbá a toborzóirodák elérhetőségeit is megtalálják itt.


Karrierportálok

Magyarországon számos hazai tulajdonú, piaci alapon működő és nemzetközi hátterű karrierportál és állásadatbázis is működik.
Ezek közül a legjelentősebbek és a legtöbb álláshirdetést tartalmazók:


Fő az elővigyázatosság!
Időnként felbukkanak az interneten olyan állásokat kínáló portálok, weboldalak is, amelyek nem valódi munkalehetőségeket közölnek, vagy más, megbízható állásportálok, állásadatbázisok hirdetéseit "másolják" le. Sajnos ebből szoktak visszaélések és félreértések is adódni, ugyanis "lejárt szavatosságú" és már betöltött pozíciókat is bőven találni közöttük. Nem javasolt a különféle "adok-veszek" kereskedő oldalakon megjelenített állásokra jelentkezni, mert sem a hirdetés tartalma és valódisága, sem a hirdető személye nem ellenőrizhető.


Magyar Mérnöki és Műszaki Állásportál

Építőipar, villamosmérnök, gépészmérnök, gyártás és termelés, IT és telekom, épületgépészet, minőségügy, építőmérnök, mérnök-üzletkötő álláslehetőségek:


Mezőgazdasági álláslehetőségek

Hazai idénymunkák, szezonális mezőgazdasági munkákra az alábbi online állásforrások szolgálnak:

 

Nagyvállalatok saját karrieroldalai
A nagyvállalatok általában a céges portáljukon belül önálló karrieroldalt, meghirdetett, nyitott pozíciókra (vagy akár enélkül is) jelentkezést biztosító felületet tarthatnak fent. Ezen keresztül várják a jelöltek szakmai önéletrajzait és motivációs levelét, melyek aztán bekerülnek a toborzási adatbázisba és eljutnak a HR-esekhez. Ez is része a jelöltek előszűrésének és a kiválasztási folyamatnak. Fizikai és szellemi pozíciókat, fiataloknak, pályakezdőknek szóló lehetőségeket és különféle ösztöndíjakat is találni.  Alább elsoroltunk párat, azonban a kiszemelt vállalatok weboldalát felkeresve is könnyedén megtalálható a "Karrier" vagy "Career" információkat tartalmazó rész.

Bankszektor

  • Budapest Bank

Autó- és abroncsgyártás

Kereskedelem


Élelmiszer- és vegyipar
Elektronika, energia, távközlés, IT

 

Állásbörzék

 

A tavaszi és őszi időszakban kerülnek megrendezésre különböző toborzó- és karriernapok. Elsősorban egyetemek és jelentősebbb munkaerőpiaci szereplők által szervezett állásbörzéket lehet a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken felkeresni. Emellett természetesen vannak kisebb toborzási események is, a megyei/fővárosi kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályai is szerveznek ilyen felvételi eseményeket, munkáltatókkal való találkozási lehetőségeket. Akár személyesen, akár online módon kapcsolatba lehet lépni munkaadókkal, ismerkedni a vállalatok toborzó munkatársaival. 

 

Jó tudni:
Az állásbörzéken való részvételhez szükség lehet előzetes jelentkezésre, regisztrációra. Számos toborzási nap szervező akár előre is igényelheti a bemutatkozó szakmai önéletrajzát, hogy ezzel is segítse a kiállítók pozícióinak gyorsabb betöltését. Az állásbörzékre, karriernapokra érdemes felkészülten, a kiállító vállalatokat, munkaadókat előzetesen feltérképezve érkezni. Ez segít az állásszerzésben, karrierépítésben és a kiállító cégeknek is időt takarít meg. 

Magán-munkaközvetítők és munkaerőkölcsönzők


A piaci alapon működő magán munkaerő-közvetítők és -kölcsönzők szintén kínálnak álláslehetőségeket. Ajánlataik többnyire a honlapjukon keresztül érhetők el. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által nyilvántartott, aktuálisan működő magán munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégek listája a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldaláról letölthető:

Magyarországon működő jelentősebb munkaerő-közvetítők és kölcsönzők:

Jó tudni:
A közvetítőkre, kölcsönzőkre, diákmunkát kínálókra eltérő szabályok vonatkoznak. Mielőtt bármilyen közvetítési szerződést aláírna, alaposan nézzen utána annak, hogy az álláslehetőséget és közvetítési vagy kölcsönzési szolgáltatást kínáló cégnek van-e érvényes engedélye ezt a tevékenységet folytatni!
A fentebb közölt állásinformációs források, portálok, szolgáltatók, események csupán tájékoztató jellegűek.
Ha az eligazodáshoz, tájékozódáshoz további segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal munkatársainkhoz.
A munkarőpiacon, álláshirdetésekkel kapcsolatos különféle csapdahelyzetek elkerüléséhez és a nem valós álláshirdetések kiszűréséhez is tudunk tanácsadást biztosítani. Számunkra is a biztonság az első.

 

Your Europe
      Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el
itt!
 
 
Frissítés: 2021. április 13.


  Állások az EU-ban

 

Hol érhetők el a más uniós országok megpályázható állásajánlatai?


Az EU/EGT-országokban, valamint Svájcban bejelentett álláshelyekhez (amelyekre uniós munkavállalók jelentkezését is várják) többféle módon is eljuthat. Választhatja a tagállami foglalkoztatási szolgálatok, hivatalos munkaügyi szervek szolgáltatásait, kapcsolatba léphet külföldi toborzókkal, építheti kapcsolatait a közösségi oldalakon keresztül, pályázhat egyénileg és proaktívan cégekhez, és igénybe veheti az EURES szolgáltatásait is. Európában az EU/EGT országok nemzeti EURES-hálózatainak egyre bővülő tagjai és partnerei segítségét is igénybe veheti a külföldi állás megtalálásához.


Álláskínálat az EURES-portálon

 

Elsősorban az összes uniós nyelven használható és a tagállamokban meghirdetett álláslehetőségeket összegyűjtő EURES-portálon érdemes kezdeni a keresést, ahol szabadon válogathat a munkavégzés helye (célország), szerződés időtartama (ideiglenes vagy határozatlan idejű), a szerződés típusa (teljes munkaidős, részmunkaidős), elvárt képzési szint és szakmai tapasztalat hossza és egyéb feltételek szerint is. A találatokat szűrheti a foglalkozás megnevezése, a munkaköri leírásban szereplő kulcsszavak, valamint a munkáltató neve alapján is.

Az EURES Európai Foglalkoztatási Mobilitási portál elérhetősége


A portálon megjelenő állásajánlatokat az EURES-hálózatban résztvevő országok munkatársai, állami foglalkoztatási szolgálatok és az EURES-hálózatban nyilvántartott EURES-tagok és EURES-partnerek gyűjtik és osztják meg. Ennek köszönhetően kizárólag valós, bejegyzett és az adott uniós tagállamban legálisan működő cégek álláshirdetései szerepelnek csak az EURES adatbázisában. Ide munkaadók közvetlenül nem tudnak feltölteni álláshirdetéseket, kizárólag az EURES közreműködésével. Ez jelenti a garanciát arra, hogy az uniós munkavállalók csakis megbízható, valós és megfelelő, kötelező adatokat tartalmazó álláshirdetések között kereshessenek. 

Jó tudni: 
Habár az EURES-portál felületét minden uniós nyelven lehet használni, az állásadatbázisában azonban a célország (a hirdető cég) nyelvén jelennek meg az állásajánlatok. Így az álláshirdetés pontos értelmezéséhez és a sikeres álláspályázáshoz a célország (hirdető cég) nyelvének ismerete elengedhetetlen feltétel. Ha nem érti az álláshirdetés tartalmát, a jelentkezés előtt mindenképpen konzultáljon EURES-tanácsadóval!

 

Európai toborzási napok és állásbörzék - European Job Days


Európában tipikusan a tavaszi és őszi időszakban zajlik a toborzás. Ekkor kerülnek megrendezésre a legnagyobb nemzetközi állásbörzék. Az EURES-hálózat Európa szerte toborzási eseményeket szervez, amelyekre határon átívelően is várják az érdeklődőket. A European (Online) Job Days - Európai Állás Napok keretében találni olyan eseményeket is, amelyek online börzék, vagyis nem igénylik a helyszíni részvételt. Így akár otthonról is kapcsolatba léphet az állásokat hirdető külföldi cégekkel, valamint lehetősége nyílik online vidóchates felvételi interjúkon is részt venni, mindezt teljesen díjmentesen.

Az EURES Magyarország hálózata is minden ősszel szervez Európai Online Állásbörzét, amely elsősorban magyarországi vállalatok álláslehetőségeit kínálja magyar álláskeresőknek, szomszédos vagy más uniós országok munkavállalóinak, valamint külföldről hazatérőknek, akik akár első alkalommal, akár ismételten Magyarországon szeretnének elhelyezkedni és karriert építeni. Emellett az EURES önálló standdal is jelen szokott lenni a legtöbb hazai toborzási rendezvényen, állásbörzéken. Ezekről az eseményekről az EURES Hungary Facebook oldalunkon is értesülhet.

Az Európai Állás Napok - European (Online) Job Days - EOJD weboldala:

 

Jó tudni:
Az EURES-portál, az EUROPASS és az European Job Days online rendszerei között szoros kapcsolat van. Bármelyik portált is használja, nem csak az álláslehetőségekhez juthat el könnyen, de elkészített álláspályázatát is könnyebben célba juttathatja. E portálok használata egyáltalán nem nehéz, percek alatt elsajátítható. Aki uniós állásokat keres, külföldi munkaadókhoz kíván pályázni munkalehetőségekért, annak viszont némi számítógépes és internetes készségre mindenképpen szüksége lesz. Ha szeretne erről többet megtudni, munkatársaink készségesen rendelkezésére állnak.

EU/EGT országok munkaügyi szervezeteinek állásadatbázisai


Épp egy másik országban tartózkodik, azonban szívesen felderíteni az ottani álláslehetőségeket is? Mi sem egyszerűbb ennél! Nyugodtan felkeresheti a hivatalos állami munkaügyi szervezet portálján keresztül elérhető állásadatbázisokat és szabadon, díjmentesen kereshet a meghirdetett állások között. Mivel nem minden állást hirdetnek és osztanak meg az EURES-portálon keresztül, előfordulhat, hogy bizonyos szabadon betölthető pozíciók csak az állami adatbázison keresztül érhetők el. Annak érdekében, hogy segítsünk eljutni ezekhez az állásajánlatokhoz is, összegyűjtöttük minden EU/EGT ország munkaügyi szervezetének és állásadatbázisának elérhetőségét is.

EU/EGT országok munkaügyi szervezeteinek állásadatbázisai:

Jó tudni:
A legtöbb állami állásadatbázis könnyedén használható és megbízható. Bizonyos országokban a foglalkoztatási szolgálat a részmunkaidős állásokat, a magánközvetítők ajánlatait, valamint a szakmai gyakorlati lehetőségeket is gyűjtik és közzéteszik. Amennyiben a hirdető munkaadó az álláshirdetésben kiköti, hogy mekkora földrajzi területről számít a jelentkezők önéletrajzára vagy telefonhívására, ott kisebb az esély egy másik országból pályázni, mivel a helyben vagy közelben elérhető álláskeresőket részesítik inkább előnyben.

Magán munkaerő-közvetítők, - kölcsönzők, személyzeti toborzó ügynökségek


Az uniós országokban számos közvetítő és toborzó cég működik piaci alapokon, az elhelyezkedésben ezek is segítséget jelenthetnek. Bár bevételeiket elsősorban a munkaadók megbízásainak teljesítése alapján szerzik, általában a hozzájuk forduló álláskeresőknek nem számolnak fel díjakat a szolgáltatásaikért. Azonban a tagállami jogi szabályozás a közvetítés és kölcsönzés terén nagyon eltérő, így előfordulhat, hogy míg egyik országban tilos, a másikban megengedett, hogy megfelelő díjazás ellenében nyújtsanak szolgáltatásokat munkavállalóknak. Ugyanez vonatkozik a nyilvántartási rendszerre is. Egyik országban nem elegendő csupán bejegyezni egy magánközvetítőt vagy kölcsönzőt, külön regisztrációra is szükség lehet, míg más országban nincs ilyen követelmény.


A személyzeti toborzó és közvetítő piac az Európai Unióban igen kiterjedt, egyes nagyobb közvetítő cégek és ügynökségek egyszerre több tagállamban is aktívak, ügyfélszolgálatot működtetnek. Egységes európai adatbázis a közvetítők és kölcsönzők keresésére nem létezik, így főként az állami foglalkoztatási szervek, cégadatbázisok, keresőrendszerek segítségével lehet feltérképezni ezeket az ügynökségeket.


Jó tudni:
Bár hatékony is lehet külföldi munkaerő-közvetítő segítségét igénybe venni, azonban mégis javasolt olyan szolgáltatóval felvenni a kapcsolatot, amely államilag regisztrált, működési engedéllyel, ügyfélszolgálattal is rendelkezik. Mivel a munkavállalók akár kiszolgáltatottakká is válhatnak, ezért az ismeretlen, semmilyen nyilvántartásból le nem ellenőrizhető, Facebook-csoportokban hirdető, magukat "cégként" hirdetőket és magánszemélyeket inkább érdemes elkerülni.


Külföldi karrierportálok, LinkedIn, proaktív pályázás külföldi cégeknél


A fentiek mellett természetesen bőséges kínálat van külföldi karrierportálokból, közösségi oldalakból is és kezdeményező készséggel akár kiszemelt cégekhez spontán pályázatot is lehet küldeni bizonyos esetekben. A határon átívelő, nemzetközi álláskeresésben már szinte megkerülhetetlen, kiemelt szerepe van a LinkedIn közösségi oldalnak, amely a HR szakma egyik fontos toborzási forrásává vált. 

A fentebb közölt állásinformációs források, portálok, szolgáltatók, események csupán tájékoztató jellegűek. 
Ha az eligazodáshoz, tájékozódáshoz további segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal munkatársainkhoz. 
A munkarőpiacon, álláshirdetésekkel kapcsolatos különféle csapdahelyzetek elkerüléséhez és a nem valós álláshirdetések kiszűréséhez is tudunk tanácsadást biztosítani. Számunkra is a biztonság az első.


Your Europe
      Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el
itt!
 
 
Frissítés: 2021. április 13. Mielőtt jelentkezne egy állásra


Ha egy másik országban kíván dolgozni, elsőként gondoljon a biztonságára.


Akár itthon, akár külföldön pályázik valaki álláshirdetésre, bárhol ki lehet téve annak, hogy megtévesztik vagy átverik. A munkaerőpiacon sajnos előfordul, hogy a munkalehetőség ígéretével kihasználják a jelentkezők jóhiszeműségét, és a vége az lesz, hogy nem kapják meg a bérüket, a munkakörülményeik nem csupán nem megfelelőek, hanem egyenesen veszélyesek is, rosszabb esetben kizsákmányolás, emberkereskedelem áldozatává is válhatnak.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden esetben kritikus szemmel vizsgálja az álláshirdetések, különböző felkínált ajánlatok szövegét, tartalmát, nyelvezetét. Az EURES Magyarország munkatársaihoz sok esetben fordultak olyan munkavállalók, akik külföldön bajba kerültek, ezért fontosnak tartjuk az előzetes felkészülést és az óvatosságot. 

Amennyiben bizonytalan egy hirdetés valódiságában, kételyei támadnak a hirdetővel kapcsolatban, előbb inkább forduljon hozzánk tanácsért, mielőtt belevágna az állásra jelentkezésbe. Sokszor megelőzhető a baj. 


Legyen óvatos! Ne váljon áldozattá!
Mielőtt külföldi munkavállalásban gondolkozna és állásokra jelentkezne, olvassa el figyelmesen biztonsági tanácsainkat és tekintse meg kiadványainkat, valamint kövesse az EURESCUE blogunkat is gyakorlati tapasztalatokért, hogy Ön legalább ne járjon pórul!

Your Europe
      Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el
itt!
 
 
Frissítés: 2021. április 13.​