Állások Magyarországon


A hazai álláshelyekről több online forrásból is tájékozódhat.

Nemzeti állásadatbázis

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz bejelentett hazai állásajánlatok között a Virtuális Munkaerőpiac Portálon (VMP) keresztül kereshet.

Magyarországon bejelentett állások a Virtuális Munkaerőpiac Portálon

Közszolgálati állásadatbázis
Ha a közszférában keres munkalehetőségeket, akkor a Belügyminisztérium által működtetett Közszolgálati Állásportálon (Közigállás) célszerű keresnie. Emellett az állami vállalatok, közszolgáltatók, rendvédelmi és honvédelmi szervek munkaerő utánpótlásának elősegítésére Budapest Főváros Kormányhivatala és a Stratégiai és Közszolgáltató Vállalatok Országos Szövetsége a MÁV Zrt.-vel közösen 2018-ban első alkalommal szervezi meg az Állami Karrierexpo rendezvényt.

Karrierportálok

Magyarországon számos karrierportál és állásadatbázis is működik, ezek közül a legjelentősebbek és a legtöbb álláshirdetést tartalmazók:

Vállalatok saját karrieroldalai, közösségi média oldalai

A nagyvállalatok általában a céges portáljukon belül önálló karrieroldalt tartanak fent és ezen keresztül várják a jelöltek szakmai önéletrajzokat a toborzási adatbázisaikba.

Állásbörzék

Emellett érdemes figyelni a tavaszi és őszi időszakban megrendezésre kerülő, főleg egyetemek és munkaerőpiaci szereplők által szervezett állásbörzéket (pl. HVG Állásbörze, Műegyetemi Állásbörze), ahol akár személyesen, akár online módon kapcsolatba lehet lépni munkaadókkal.

Magán-munkaközvetítők és munkaerőkölcsönzők

A közvetítők és kölcsönzők ajánlatai többnyire az általuk fenntartott honlapról érhető el. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által nyilvántartott, működő magán munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégek listája a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldaláról érhető el:

 

Állások az EU-ban


Álláshelyek az EURES-portálon

Az EU/EGT-országokban, valamint Svájcban bejelentett álláshelyekhez (amelyekre uniós munkavállalók jelentkezését is várják) az EURES-portálon juthat el. Itt szabadon kereshet hely (ország), szerződés időtartama (ideiglenes vagy határozatlan idejű), a szerződés típusa (teljes munkaidős, részmunkaidős), elvárt képzési szint és szakmai tapasztalat hossza szerint is. A találatokat szűrheti a foglalkozás megnevezése, a munkaköri leírásban szereplő kulcsszavak, valamint a munkáltató neve szerint is.

Fontos tudni, hogy megjelenő állásajánlatok a célország nyelvén jelennek meg, így az álláshirdetés pontos értelmezéséhez és a sikeres pályázáshoz a nyelvtudás elengedhetetlen feltétel. Ha nem érti az álláshirdetés tartalmát, a jelentkezés előtt mindenképpen konzultáljon EURES-tanácsadóval!
Álláskeresés az eures.europa.eu portálon


Álláshelyek az EURES Magyarország honlapján

Az EURES Magyarországi hálózatához alkalmanként érkeznek be olyan álláslehetőségek a többi tagország foglalkoztatási szolgálatától és EURES-hálózataitól, amelyeket magyar munkavállalók figyelmébe ajánlanak. Ezeket az álláshirdetéseket gondosan előszűrjük, hogy megtalálhatók-e az EURES-portálon is.

Az EURES Magyarország honlapján kizárólag azokat az uniós álláslehetőségeket teszünk közzé, amelyekben Magyarországon nincs nincs igazolható és munkaerőpiaci adatokkal alátámasztható munkaerőhiány vagy toborzási nehézség.


Toborzások és állásbörzék

Európában tipikusan a tavaszi és őszi időszakban zajlik a toborzás, és ekkor kerül megrendezésre a legtöbb állásbörze a European Job Days - Európai Állás Napok keretében. Ezek között találni olyan eseményeket is, amelyek online szervezésűek, vagyis nem követelik meg a helyszíni részvételt, így akár otthonról is kapcsolatba léphet az állásokat hirdető cégekkel, valamint lehetősége nyílik online állásinterjúkon is részt venni, mindezt teljesen díjmentesen.

Az EURES Magyarország hálózata is minden ősszel szervez Európai Online Állásbörzét, amely hazai álláslehetőségeket kínál uniós munkavállalóknak, akik Magyarországon szeretnének elhelyezkedni. Emellett az EURES önálló standdal is jelen van a legtöbb hazai toborzási rendezvényen. Ezekről az eseményekről az EURES Hungary Facebook oldalunkon is értesülhet.

 
Frissítve: 2018. május 14.