Mielőtt elindulna...

 

Egy másik országban munkát vállalni és rövidebb vagy hosszabb tartózkodásra berendezkedni olyan embert próbáló feladat, ami előzetesen átgondolt szervezést, felkészülést és megfelelő odafigyelést igényel. Amennyiben tudatos álláskeresőként szeretne egy másik európai országban álláshelyet betölteni, érdemes számos kérdést és feladatot tisztáznia magában. Készítsen egy részletes tervet még az indulása előtt, és ennek során vegye számításba, hogy be kell majd illeszkednie, idegen nyelven kommunikálnia, eligazodnia egy ismeretlen környezetben, el kell intéznie személyes és hivatali ügyeket indulás előtt idehaza és érkezés után külföldön. Gondolja át a képességeit, szaktudását, nyelvtudását, anyagi lehetőségeit, amik segíthetik a külföldi munkavállalási célja megvalósításában. Amennyiben még csak a szándék fogalmazódott meg Önben, hogy külföldön vállalna munkát, de nem tudja, hogyan is kezdjen hozzá, mi mindenre kell majd felkészülnie és szívesen beszélgetne valakivel erről a témáról, bizalommal fordulhat az EURES tanácsadókhoz is támogatásért és személyre szabott tájékoztatásért.

 

Az indulás előtti tervezéshez, a külföldi munkavállalás előtti teendők és feladatok áttekintéséhez készítettünk Önnek egy „Mielőtt elindul… egy másik országba munkát vállalni” című kiadványt is, ami listába szerkesztve tartalmazza a legfontosabb lépéseket.

 

Kiadvány letöltése

 

Hogyan pályázhat külföldi állásokra?

 

Önnek európai állampolgárként teljes joga van egy másik uniós tagállamban állást keresni, pályázni, odaköltözni és ott keresőtevékenységet folytatni. Ezt nevezzük a személyek és a munkaerő szabad áramlásának. A külföldi állások megpályázása nagyjából azonos elvek alapján történik, habár tagállamonként az álláspályázásnak eltérő kulturális szokásai, hagyományai lehetnek. Ezzel kapcsolatban hasznos lehet átolvasnia a „Készen áll a nagy váltásra? - Amit a külföldi életről és munkavállalásról tudni kell – számtalan jó tanáccsal” című ingyenesen letölthető kiadványt, ami magyar nyelven is elérhető és számos információt tartalmaz a tagállamok álláspályázási szokásairól, munkáltatókkal való kapcsolatfelvétel lehetőségeiről.

 

TIPP: Készen áll a nagy váltásra? (PDF magyar nyelven)

 

A külföldi állások feltérképezése előtt nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen területeken, szakmai ágazatokban kíván majd álláshelyeket keresni és melyik országban. A tagállamok munkaerő keresleti és kínálati viszonyai eltérőek lehetnek, bizonyos szakmákban túljelentkezés lehetséges, vagy éppen hiány. Elemezzen külföldi álláshirdetéseket és reálisan gondolja végig, melyeknél rendelkezik mindazokkal a képességekkel, szaktudással, gyakorlati tapasztalatokkal, nyelvtudási szinttel, amelyek egybeeshetnek a munkáltatók elvárásaival. A tagállamok foglalkoztatási szolgálatainak hivatalos állásadatbázisai mellett több mint 2 millió álláslehetőséget találhat különféle ágazatokban szerte Európában az EURES portálon: ezekhez Ön is könnyedén és ingyen hozzáférhet az EURES portálon, kereshet határozott és határozatlan időre szóló álláshelyeket, részletes információkkal és közvetlen munkáltatói elérhetőségekkel.

 

Az állást meghirdető munkáltatók általában vagy e-mailben történő vagy telefonos kapcsolatfelvételt szoktak felkínálni a jelentkezőknek. Az elsőnél elektronikusan tudja elküldeni pályázati anyagát (idegen nyelvű szakmai önéletrajzát, motivációs levelét, bizonyítványfordítást, egyéb megkívánt dokumentumokat), míg a telefonos jelentkezésnél szóban kell bemutatkoznia és röviden bemutatnia a képességeit, végzettségét, szaktudását és megbeszélni a kapcsolattartóval a további teendőket az állás megpályázásával kapcsolatban.

 

Európában tipikusan a tavaszi és az őszi időszakban számos állásbörze és toborzás zajlik az Európai Állás Napok keretében. Ezek között találni olyan eseményeket is, amelyek online szervezésűek, tehát nem szükséges utaznia, akár otthonról is részt vehet rajta és kapcsolatba léphet számos külföldi foglalkoztatóval, bemutatkozhat online állásinterjún is, mindezt természetesen ingyen.

 

TIPP: European Job Days – Find your job in Europe

 

Önéletrajz feltöltése

 

Azért, hogy a külföldi munkáltatók jobban megismerhessék Önt, a szakmai képességeit, munkatapasztalatait, javasolt egy jól strukturált szakmai önéletrajz (Curriculum Vitae, CV, Beruflicher Lebenslauf, Resumé) készítése. Ehhez számos segítséget kaphat akár az EURES tanácsadóktól is, elkészítheti és feltöltheti online önéletrajzát az EURES portálra, amit a regisztrált munkaadók megtekinthetnek, de könnyedén megszerkesztheti és használhatja az EUROPASS egységes európai önéletrajzot is, ami a legtöbb országban kedvelt és elfogadott, európai nyelveken elérhető sablonok, kitöltési útmutató, továbbá varázsló segítségével rugalmasan elkészíthető ingyenesen bárki számára.

 

TIPP: EUROPASS

 

Munkaerő-piaci monitor

 

Az EURES portál Élet és munka rovata rendszeresen frissülő munkaerő-piaci információkat kínál az érdeklődőknek angol, német és francia nyelven minden uniós tagállamról (országos és regionális vagy tartományi szinteken is). Megismerhető a választott célország rövid munkaerő-piaci áttekintése, hol vannak szabad álláshelyek, melyek a keresett szakmák, hol található a rendelkezésre álló munkaerő és statisztikai adatok is hozzáférhetők.

 

Az Európai Bizottság a munkaerő-piaci trendek és álláslehetőségek megértéséhez, tanulmányozásához számos segédeszközt kínál. A leggyakrabban használtak ezek közül az Európai Monitor a szabad álláshelyekért, a Foglalkoztatási mobilitás Európában Hírlevél és a Jelentés a szabad álláshelyekről és munkaerő-felvételről Európában.

 

Ha részletesebb tudásra szeretne szert tenni és alaposabban tanulmányozni az európai foglalkoztatási trendeket, ezen kiadványok legfrissebb kiadását letöltheti angol, német és francia nyelven az Európai Bizottság honlapjáról.

 

Élet- és munkakörülmények külföldön

 

Annak érdekében, hogy alaposan fel tudjon készülni az új európai állására, a kinti ügyintézésre és a külföldi beilleszkedésre, javasolt megismerni a választott célország élet- és munkakörülményeit. Az EURES tanácsadóink rendszeresen kapnak tájékoztatást ezekről az információkról és szívesen segítenek ezek megismerésében, de önállóan is áttanulmányozhatja ezeket az EURES portál Élet és munka rovatában. Kiadványaink között magyar nyelvű alapinformációkat tartalmazó, letölthető szóróanyagokat is talál. Ezek a források segíthetnek Önnek, hogy hol és miként kereshet szabad álláshelyeket, mit érdemes tudni a szálláskereséssel, külföldre költözéssel, beutazással, tartózkodással kapcsolatban, milyen életkörülményekkel, fizetésekkel, árakkal, szokásokkal találkozhat és miként működik a társadalombiztosítási rendszer. Amennyiben kérdései vannak egy ország élet- és munkakörülményeivel kapcsolatban, vagy pontosítani szeretné tudását, konzultáljon bátran EURES tanácsadóinkkal, akik a külföldi EURES tanácsadóktól beszerzik Önnek a kívánt információkat, segítve ezzel az Ön felkészülését a külföldi munkavállalásra.

 

Szezonális munkavállalás

 

Sokan döntenek úgy, hogy inkább rövidebb, pár hónapos szezonális munkavállalás keretében folytatnak külföldön keresőtevékenységet. A szezonális munkák legtöbbször időhöz kötöttek és gyakran a vendéglátóiparban (tavaszi-nyári szezon, őszi-téli szezon) vagy a mezőgazdaságban (gyümölcs- és zöldségtermesztés, betakarítás) biztosítanak rövid távú elhelyezkedési lehetőségeket. Az EURES portálon és a tagállami munkaügyi állásadatbázisokban is találhat és megpályázhat szezonális állásokat, emellett számos magán munkaerő-közvetítő cég specializálódott az említett ágazatok munkaerő-toborzására. A magyar munkavállalók tipikusan a német és osztrák vendéglátóiparban, illetve a német, dán, holland mezőgazdaságban próbálnak szerencsét, de nem ritka, hogy a több idegen nyelven is beszélő fiatalok a nyári szezonban animátorként dolgoznak a turisztikai ágazatban dél-európai országokban.

 

Fontos tudni, hogy ezek is társadalombiztosított álláshelyek (erre érdemes is odafigyelni), tehát amennyiben hivatalosan és bejelentetten foglalkoztatják, az ott eltöltött idő beszámít a későbbi ellátásokba (szolgálati időnek számít). A szezonális munkák betöltéséhez is szükséges a helyi nyelv legalább alapszintű kommunikációra alkalmas ismerete, többnyire az angol vagy német nyelvtudás elvárt.