​1. BEVEZETŐ


 

Bárki hazatérhet!

 

 

Amennyiben egy állampolgár hosszabb vagy rövidebb külföldi tartózkodás, tanulás vagy munkavállalás után úgy dönt, hogy ismét Magyarországon kívánja folytatni az életét, akár egyedül, akár családjával, különféle személyes vagy szakmai élethelyzetekkel, hivatalos ügyintézési módokkal és kérdéssel is foglalkoznia kell a hazatérés előtt. Annak érdekében, hogy a magyarországi életkezdése vagy korábbi életének itthoni folytatása könnyebb legyen, a tájékoztatónkban összegyűjtve megtalálhatja mindazoknak a főbb ügyeknek a leírását, az illetékes hatóságok és ügyfélszolgálatok elérhetőségeit és hiteles, aktuális információit, amelyek segíthetnek a hazatéréséhez szükséges eredményes felkészülésében.


2018. január 1-je óta az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény 37. § (1) bekezdése értelmében a hatósági eljárás lefolytatására irányuló kérelmek az illetékes hatóságnál vagy – ha azt törvény vagy kormányrendelet nem zárja ki – a kormányablakokban is benyújthatók.

 
Tájékoztatónkat odafigyeléssel igyekeztünk a leghitelesebb forrásra mutató linkekkel gazdagítani, hogy Önnek ne kelljen sok időt töltenie az internetes kereséssel. Mivel az itt szereplő tájékoztatók és a bennük szereplő hivatkozások nem teljes körűek, továbbá az egyes eljárások és szabályok bármikor változhatnak, ezért az egyéni körülményeinek megfelelő válaszokért személyes kérdéseivel minden esetben célszerű közvetlenül az illetékes hatóságokhoz és azok ügyfélszolgálataihoz fordulni további segítségért és felvilágosításért.​

Vissza a tartalomjegyzékhez